Een kaakchirurg spoed behandelt letsels van de beenderen en de weke delen zoals slijmvliezen en huid van het aangezicht. Daarbij behandelt deze chirurg ook goedaardige en kwaadaardige gezwellen in de mondholte en afwijkingen in het mondslijmvlies.
Ook wanneer er gevolgen ontstaan van de behandelingen van kwaadaardige gezwellen, worden deze defecten door een kaakchirurg verholpen. Daarnaast behandelen zij ook aangeboren afwijkingen als een hazenlip. Behandelingen van kwaadaardige gezwellen en ernstig aangeboren afwijkingen vinden doorgaans plaats in de daarvoor gespecialiseerde centra.
Waar specialiseert een kaakchirurg zich in?
De kaakchirurg behandelt de letsels van de beenderen van het aangezicht en de weke delen (huid en slijmvliezen) die er overheen liggen. Voorts behandelt de kaakchirurg de goedaardige en de kwaadaardige gezwellen van de mondholte en de naaste omgeving en behandelt afwijkingen van het mondslijmvlies.
Ook het herstel van de defecten die het gevolg kunnen zijn van de behandeling van die kwaadaardige gezwellen wordt uitgevoerd door de kaakchirurg.
De kaakchirurg behandelt de aangeboren afwijkingen van het skelet van het aangezicht, zoals schisis (de “hazenlip”).
De behandeling van kwaadaardige gezwellen en de behandeling van ernstige aangeboren afwijkingen heeft plaats in gespecialiseerde centra, meestal in samenwerking met andere specialismen.
Esthetische behandelingen
Esthetische aangezichtschirurgie wordt doorgaans ook door een kaakchirurg uitgevoerd. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan facelifts, botox, fillers, liphoekliften, ooglidcorrecties en een voorhoofdslift.
Daarnaast worden ook gewrichtsklachten in de kaken en afwijkingen in de speekselklieren door een kaakchirurg behandelt. De meest voorkomende behandelingen van de kaakchirurg zijn echter het verwijderen van verstandskiezen en wortelpuntoperaties.